Materialen 1

Materialen 1: Geschiedenis en Introductie

Geschiedenis van Materialen

Het is voor ons heel gewoon. Als we een boekenrekje op onze kamer willen, of als we een lampje boven ons bed willen. We gaan naar de bouwmarkt en halen wat we nodig hebben. Het hout voor het boekenrekje, de schroeven en pluggen voor het ophangen van het lampje, ja zelfs het lampje kopen we daar als we willen. En als we niet graag naar de bouwmarkt gaan bestellen we het via internet. Het kan allemaal.

Dit is niet altijd zo geweest. Vroeger, heel vroeger, waren er geen bouwmarkten. Toen moesten de mensen het doen met het materiaal dat ze in de natuur konden vinden.

Als de mensen toen een huis wilden bouwen, overigens waren dat geen huizen maar hutten, moesten ze dat doen met hout uit de bossen en met leem.

Gereedschappen maakten ze van steen. Ook wapens om te jagen maakten ze van houten stokken met daaraan een scherpe steen als punt.

Kleren maakten ze van leer (vellen van dieren).

Als je gaat kijken naar de materialen die ze vroeger konden gebruiken, kun je die indelen in de volgende groepen:

  • Materialen van Dieren (Dierenvellen, Hoorns en Beenderen).
  • Stenen
  • Planten (Stro, Grassen en Hooi).
  • Klei en Leem.
  • Bomen (Hout).

Doordat men er al doende achter kwam dat het maken van voorwerpen handig was ging men steeds meer uitproberen. Zo werd men ook steeds handiger en slimmer in het maken van voorwerpen en het verzinnen van nieuwe middelen.

Doordat ze nieuwe dingen gingen uitproberen met materialen, werd eigenlijk de techniek ontwikkeld.

Weliswaar nog lang niet zoals we de techniek zoals nu kennen, want dat heeft nog eeuwen geduurd.

Doordat de mens door de eeuwen heen allerlei materialen uitgeprobeerd heeft (door ze bijvoorbeeld te verwarmen en te mengen) hebben wij nu allerlei soorten materialen tot onze beschikking.

Maar ook nu blijven we ontwikkelen, en zullen er steeds nieuwe en slimmere materialen uitgevonden worden.

Materialenkennis introductie

In de techniek heb je te maken met zogenaamde technische materialen.

Wanneer kun je te maken krijgen met materialen?

Bij het ontwerpen van voorwerpen en producten.
Een ontwerp is een beschrijving en/of tekening van een nieuw product. Een ontwerp wordt meestal gemaakt met potlood op papier of (steeds vaker) met behulp van de computer.
Bij het produceren (maken) van voorwerpen of producten.
Het daadwerkelijk maken van een bedacht ontwerp noemt men produceren. Produceren kan in een fabriek, in grote aantallen, of in een klein atelier waar maar één product gemaakt wordt.
Bij repareren (onderhoud) van voorwerpen en producten.
Als een product eenmaal in gebruik is zal het slijten of kapot gaan. Het moet dan hersteld worden. Vaak wordt er ook onderhoud gedaan aan het product voordat het kaopt gaat. Dit noemt men preventief onderhoud.
Bij het slopen (of recyclen) van voorwerpen en producten.
Als producten aan het einde van hun levensduur zijn gekomen moeten ze afgevoerd worden. Vroeger werden ze dan in de grond gestopt of op een afvalberg gegooid. Tegenwoordig worden producten die niet meer bruikbaar zijn zijn gedemonteerd en de materialen worden hergebruikt.

ontwerpen

produceren

Onderhoud auto repareren

Autosloper recyclen

Om met materialen te werken is het nodig dat je de eigenschappen en toepassingen van de materialen kent.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *